donderdag 27 augustus 2009

met een geschenk uit Indonesie aangekomen in Kuala Lumpur en Hong Kong

Vanuit de jungle in Sumatra kwamen we terecht in de 'urban jungle' van twee van de grootste steden van Azie. Kuala Lumpur en Hong Kong.

Voor KL hadden we maar even de tijd omdat we op maandagochtend aankwamen en op dinsdagmiddag weer doorvlogen. In korte tijd waren we echter al direct onder de indruk van de gigantische verschillen.
KL is een georganiseerde stad. Dat kan gewoon in Azie!
Chauffeurs hoeven niet voortdurend op de claxon te drukken en het verkeer rijdt door. Dat was even wennen na de hectiek van stedelijk Indonesie.

De enorm mooie winkelcentra hebben ook veel indruk achtergelaten al hebben we nauwelijks wat gekocht. (nieuwe Birkenstocks voor Lydia, om de laatste weken door te komen. Ze hadden de laatste weken zo veel te verduren gehad dat de verkoopster dacht dat haar oude paar minimaal vier jaar oud was)

(We hebben nog van een kop koffie mogen genieten als traktatie van Marjan Moolenaar. Dank nog daarvoor!)

Wat in die korte tijd ook erg opviel is de enorme diversiteit aan mensen in deze wereldstad. Waar in Indonesie de kleding redelijk uniform was (zeker binnen een regio of stad) was de afwisseling hier enorm. Sexy geklede Chinese dames liepen naast islamitische dames met burqa of nikaab.
Als ik goed geïnformeerd ben, gaat het redelijk goed. De islamitische maleisiers hebben de politieke macht en de chinezen de economische macht. Er zijn wel wat spanningen en het is bijzonder moeilijk om afstand te doen van je groep. (bijvoorbeeld om als moslim een ander geloof aan te nemen) Maar los van deze soms heftige strubbelingen zijn er geen gewelddadigheden. (voor zover mij bekend)

Reden genoeg om eens terug te gaan en ons meer te verdiepen in deze stad en in dit land.

Op dinsdag vlogen we door naar Hong Kong. Wat een stad!
Een bruisende kolkende massa van mensen, auto's, metro's en alles wat nog meer beweegt. En het loopt als een trein.
Je moet het zien om het te kunnen bevatten, maar het is in ieder geval zeer de moeite waard om deze stad (met zijn indrukwekkende skyline) eens te bekijken.

Helaas hebben we niet alles kunnen doen wat we wilden, want temidden van al dit stedelijk geweld had de jungle van Indonesie een cadeau meegegeven.
Lydia en ik hebben beide flinke maagproblemen. We kunnen dus niet te ver van een wc vandaan gaan en dat is niet ideaal......

Deze ellende moesten we dus even uitzitten (letterlijk soms), maar vandaag gaan we verder naar Shenzhen. Dat is een van de grootste fabriekssteden ter wereld en daar gaan we een fabriek bezoeken om een eerste indruk te krijgen van de economische groei en macht van China.

U hoort van ons!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten